Mullu 152,4 miljonit inimest lennutanud Ryanair koos tütarettevõtte Laudamotioniga tõukasid seni Euroopa suurima lennufirma staatust nautinud Lufthansa troonilt. Lufthansa vedas mullu koos tütarettevõtetega 145 miljonit reisijat. Kaks lennukontserni saavad läbi nagu kass ja koer ning õli on tulle valanud ka Ryanairi hiljutine süüdistus, et Lufthansa tegeleb mitmel liinil hinnadumpinguga, püüdes nii välja süüa nende Austria odavlennuharu Laudamotionit.

Lumekuninganna palub külalistel mitte saabuda


Piltilus Austria mägiküla Hallstatt, mis sai kuulsaks kui Disney stuudiote muinasloo-filmi „Frozen“ tegevuspaik, ei suuda massiturismiga enam hakkama saada. Hallstatti väsinud külavanem Alexander Scheutz edastas ajaloolist paika halastamatult lagastavatele huvi­reisijatele ametliku teadaande, paludes neil „siia mitte enam tulla!“. Maalilise loodusega vaikses külas on kohalikke elanikke vaevalt 900 ja veel paarkümmend aastat tagasi sai sinna ainult paadiga, paraku hakkas pärast maantee valmimist turism lokkama. Hiinas, Guangzhous pandi 2012. aastal püsti küla täpne koopia ja hiinlastel tekkis vastupandamatu vajadus ruttu ka originaali vaatama minna. Iga päev vuravad kohale bussitäied turiste ning fotode ja postituste kogus Instagramis (#Hallstatt) kasvab metsiku kiirusega. Külanõukogu soovitab kohaletuleku asemel liituda digitaalse ekskursiooniga Hallstatti kodulehel.

Flybe võib kokku kukkuda


Suurbritannia suurim kohalik lennuliin Flybe, mis lendab kahesajal liinil Ühendkuningriigi ja Euroopa vahel, on ajakirjanduse teateil taas pankrotiohus. Mullu päästsid Flybe’i kokkukukkumisest Virgin Atlantic, Stobart Air ja Cyrus Capital, kuid tundub, et kümned investeeritud miljonid ei ole aidanud firmal jätkusuutlikule majandustegevusele pöörduda.

Dengue palavik hiilib Euroopasse

SUITSU NÄKKU: Mees peletab Taimaal dengue palavikku levitavaid sääski.


Mullu registreeriti Prantsusmaal üheksa ja Hispaanias kolm siseriiklikku nakatumisjuhtumit potentsiaalselt letaalsesse dengue palavikku, mida enamasti kannavad edasi sääsed. Hispaania ametivõimud hoiatasid, et uutel andmetel võib dengue palavik samuti kui HIV levida seksuaalvahekorra kaudu. Ka laias maailmas kasvas dengue pa­la­viku juhtumite arv: enamasti teatati nakatumistest Brasiilias, Mehhikos, Nicaraguas, Filipiinidel, Indias ja Malaisias ning esimest korda ka Afganistanis. Sümptomite hulka kuuluvad palavik, pea-, liigese- ja silmavalu, oksendamine ja veritsemine.

Icelandair ja JetBlue pikendasid „abielulepingut“


USA odavlennufirma JetBlue ja Icelandair uuendasid juba 2011. aastal jõustunud koostöölepingut kuni 2024. aastani. Islandi poolele on huvitavad eelkõige muidugi USA-sisesed jätkulennud oma peamistest maandumispaikadest Ameerikas ning JetBlue rihib partneri sihtkohti Euroopas. Samas pole „suhe“ sugugi „monogaamne“: JetBlue tahab 2020. aastal ka ise üle Atlandi Euroopasse lendama hakata ning on juba sõlminud koostöölepingu ka Norwegianiga.

Maritim laiendab äri Bulgaarias ja Albaanias


Albaania pealinn Tirana on saanud oma esimese viietärnihotelli – 2019. aasta viimastel nädalatel avas seal uksed Maritim Plaza Tirana. Saksa juurtega Maritimi grupi hallataval hotellil on 23 korrust, kus paiknevad 190 tuba ja sviiti, spordisaalid ja mitu restorani.

Maritim on piirkonnas avanud teisegi uue valduse, Bulgaarias paikneva Maritim Paradise Blue Albena, mis asub Baltata looduskaitsealal, hiilgab oma keskkonnasõbralikkusega, toites kogu hotellikompleksi isetoodetud biokütusega – omanike loosung on „Zero Waste“ ehk "Täiesti prahita"! Majutusasutusse kuulub 238 tuba ja 26 sviiti, kus end sisse seadnuid rõõmustavad privaatrand, basseinid, spaa ja neli restorani (toit on eranditult kohalike biofarmerite toodang).