Aserbaidžaanis sündinud ja Eestis üles kasvanud armeenlane Marat Kasparov (32) teatab alustuseks, et võib kas või surnud kassi maha müüa. Laseb endale peale natuke parfüümi („High fashion, Georgio Armani, 240 eurot,“ täpsustab Kasparov) ja on siis oma Pirita teel asuvas värskes kontoris intervjuuks valmis. Moetöösturile kohaselt sõrmeküünedki tumedaks lakitud.

Tema eelmine Ekspressile antud usutlus aastast 2014 kandis pealkirja „Pöörane börsihai: „Pane kirja: mul on 100 miljonit arvel!“ Finantsturgude talendil päriselt küll nii palju raha ei olnud, ent ta oli just võitnud kaks aastat järjest LHV aktsiatega kauplemise mängu „Börsihai“ ning bravuuritses elu ja raha teemadel.

„Ma heameelega sõidaks Ferrariga, paneks sellega matsu ja mõtleks: mul pohhui, viige ära see sitarutsik!“ ütles ta 2014. aasta intervjuus.

Kasparov on investeerinud ka firmasse NoMoreWires, mis tegeleb juhtmevaba elektriülekande tehnoloogiaga. Ettevõttel on juhtmevaba pikendusjuhtme prototüüp, kus elekter liigub ultraheli baasil. Ettevõte sai alguse Dubais ning selle meeskonnast leiab inimesi, kes on varem müünud kaubalaevadele helikahureid, millega merel piraate tõrjuda. Firma ühest asutajast Marcus Hendriksonist saab Kasparovi sõnul järgmine Elon Musk. Hendrikson ütleb, et firma vajab turundust ja haipi ning Kasparov on see, kes seda oskab ja valdab.

Ent nüüd teeb värvikas börsikaupleja kannapöörde ja kavatseb maailma vallutada Eesti uue lasterõivaste kaubamärgiga.

Hakkajal mehel on tehtud börsidega lõpparve ning soolas järgmised plaanid tööpealkirjaga „maailmavallutus“. Uue laste- ja naisterõivaste kaubamärgi Mozart Fashioniga kavatseb ta hõivata Ameerika turu.

Möllasid 12 aastat hommikust õhtuni börsidel. Mis elu see oli?

Kui oled noor, pärit tavalisest perest, hammas verel, võitleja mentaliteediga ja riskialdis, siis on see kõige fantastilisem töökoht, mis võib olla. Kui oled edukas, saad veel hästi makstud ka.

Kui palju raha börsilt kokku kühveldasid?

Nii palju, et sain endale kõike lubada noorena. 27aastasena investeerida 50 000 eurot Taxifysse, nüüdsesse Bolti. Olin seal üks esimesi investoreid. Olengi ainult ühte startup’i investeerinud ja see osutus kohe ükssarvikuks! (Praegu on firma väärt enam kui miljard USA dollarit – Toim.). Mul on hea käsi. Kõik mu Äripäevale antud soovitused aktsiate ostmiseks on ka sajaprotsendiliselt täppi läinud. Ma ei tea, miks keegi mind ei kuula.