„Oleme vist üles kasvatanud apetiitse pruudi ja nüüd püütakse pruudivargust korraldada,“ muigab „Teeme ära!“ üks loojaid Heidi Solba (pildil).

Earth Day otsustas oma 50. sünnipäeva puhul tänavu samuti maailmakoristuspäeva korraldada ning kutsus appi ka eestlased. Löödigi käed ja loodeti asjalikule koostööle.

Peagi aga hakkas „Teeme ära!“ juhtideni kostma lugusid, kuidas konkureeriv organisatsioon on nende võrgustiku piirkonnajuhtidele lähenenud juttudega Earth Day poole üle minna. Küll kutsutakse projekte juhtima, küll moositakse muuga.

Solba ei taha kedagi kaaperdamises süüdistada. Ta leiab aga, et teineteise vabatahtlike noolimise asemel võiks omavahel avatud kaartidega koostööd teha. Eestlased pole maailmakoristuspäeva mudeli jagamise osas kadedad.

Et eestlaste loodud võrgustiku järelele keelt limpsatakse, teeb valvsaks, aga kõneleb Solba arvates sellestki, et ettevõtmine on muutunud usaldusväärseks.

Kui eestlased 2018. aasta maailmakoristuspäeva ette valmistasid, otsisid nad 153 riigist inimesi, kes võiks käima lükata kohaliku kampaania. Töö kandis vilja: maailmakoristuspäevast võttis osa mitu miljonit inimest, kes kõik enda koduriikides prügi koristasid. Nii mastaapse koristusaktsiooniga pole ükski teine maailma roheorganisatsioon veel hakkama saanud.