Südamekodu viirusepuhang tuli välja pärast seda, kui ühel hooldekodu elanikul tekkisid selle nädala alguses haigussümptomid. Hooldekodu juhataja Piret Pihel kahtlustas koroonaviirust ning palus elanikule testi tegemist. Sama päeva õhtul viidi haigestunu Kuressaare haiglasse, seal tehti talle ka koroonatest ning jäädi tulemusi ootama.

Seejärel palus Pihel testi veel kahele hooldekodu elanikule, kes haigestunuga samas lauas einestasid. Nende testi tulemused selgusid eile hommikul ‒ mõlemad olid positiivsed. Ehkki 84aastasel ja 89aastasel mehel testi tegemise hetkel haigustunnuseid polnud, viidi nemadki haiglasse.

Lisaks neile kolmele sai täna (reede) hommikul positiivse testitulemuse veel üks Südamekodu elanik. Seega on hooldekodus vähemalt neli uude koroonaviirusesse nakatunut.

Südamekodus korraldati nädala keskel elanike laustestimine, selle tulemused pole veel teada. Testiti ka hooldekodu töötajaid, kellest viis olid varem saanud negatiivse testitulemuse.

Hooldekodu omanik Martin Kukk sõnas, et testitulemuste põhjal otsustatakse, kas ja kuidas hooldekodu oma töö ümber korraldab. Valmis on mitu plaani, mida koos terviseameti ja kohaliku omavalitsusega rakendada. Seni on hooldekodu isolatsioonis, elanikel ei lubata ühisruume kasutada.

Terviseamet plaanib korraldada Saaremaal ka ülejäänud viie hooldekodu elanike laustestimise.