Noore Soome peaministri Sanna Marini Tallinna-visiit meenutas televaatajatele keemiat, mis tekkis kunagi Eesti peaminister Taavi Rõivase ja Soome peaminister Alexander Stubbi vahel.

Energilised mehed, kirkad sokid, suured plaanid - atmosfääri muutsid eriti helgeks miljonid eurod, mis Euroopa Liit nõustus eraldama LNG gaasi terminalile Balti mere kaldal. Sõprade vahel tuli lahendada ainult üks küsimus: kas Euroopa raha maandub Soome lahe põhja- või lõunakaldale.

Vedelgaasi terminal võtaks venelastelt võimaluse naabreid gaasilepinguga raskel hetkel “väänama” hakata, nagu Venemaa tihti teeb. LNG terminali kaudu saab gaasi sisse tuua kasvõi Katarist või USA-st.

SAAME ISE HAKKAMA! Heiti Hääl.
Eestis soovis terminali ehitada Heiti Hääle juhitud Alexela. Taavi Rõivas kohtus Eesti ettevõtjaga, lubas veelgi kohtuda... ja sõitis Soome, et seal alla kirjutada hoopis diil, mille alusel Euroopa toetuse pidi saama Soome firma Gasum.

Kui Stubb meie Rõivase üle mängis, kas sai LNG terminali EL toetusmiljonid siis vähemalt Soome?

Oh ei.

Gasum on firma, mis on osaluse kaudu Venemaa kontrolli all. LNG terminali ei ehitanud niisiis ei Eesti Alexela ega Soome Gasum. Rõivas oli üle kavaldatud, rumala ossa jäi ka Stubb.

Alexela ehitab koos Soome partnerite Hamina Energia ja Wärtsilaga praegu vedelgaasi terminali Soome sadamalinna Haminasse. Ise ehitavad, ilma eurotoetuseta.

Heiti Hääl on avalikes esinemistes pidanud Taavi Rõivast agaraks, kuid lihtsameelseks sahmerdajaks, ja LNG terminali juhtum jääb üheks näiteks, kus “ettevõtjasõbralik” Reformierakond ettevõtjatele külma tegi.

Jaga
Kommentaarid