Kõndides mööda Ülikooli tänavat kuulis Moritz äkki agressiivset eestikeelset karjumist. Kogu tekstist tundis ta ära eestikeelse sõna "neeger". Seejärel märkas ta jalgrattal sõitvat mustanahalist, umbes 30-35aastast meest. Tema järel kõndisid umbes neli 35-40aastast, kes jätkuvalt karjusid. Neist agressiivseimal oli seljas roheline lendurijope, n-ö bomber-jakk. Jalgrattur lisas sõidukiirust ning lahkus meeste vaateväljast.

Seejärel märkas neli meest tänaval jalutavat veidi nooremat, nii 20-25aastast seljakotiga meest, kes oli samuti tumedanahaline. Taas hakkasid mehed eestikeelseid lauseid karjuma. Üks neist kõndis kiirel sammul seljakotiga mehe poole, mille peale viimane andis vaikivalt käežestiga märku, et bomberjakki kandev mees hoogu maha võtaks. Ta kõndis jätkuvalt edasi, bomber-jakki kandev mees kannul. Ühel hetkel lõi bomber-jakki kandev mees ees kõndijat jalaga.

Moritz hindab, et löök võis teha haiget, kuna tumedanahaline mees lonkas paar sammu.

Kamba ülejäänud kolm meest jälgisid intsidenti eemalt, karjudes ning naerdes. Meestel olid käes alkoholipudelid, kuid need näisid olevat kinnised.

Tumedanahaline seljakotiga mees läks mööda tänavat edasi, agressiivselt käituvad mehed suundusid Lossi tänavat mööda mäkke Toomemäe poole.

Moritz jälgis juhtunud teise rootslasest valguskunstniku, Tina Wikströmiga, kes kinnitab samuti löömist ja rassi solvavat karjumist. Sama on kirjeldanud politseile eestlane, kes sündmuspaigal viibis ja juhtunu järel politseisse helistas.

"Olime kui halvatud ja tundsime end rumalalt [sest ei osanud kuidagi reageerida]," ütleb Moritz. Ta kaalus ka konflikti sekkumist, kuid mõistis, et olles samuti välismaalane, kes pidanuks agressiivseid mehi kõnetama inglise keeles, polnuks see talle ilmselt turvaline.

Juhtunul oli veel kaks pealtnägijat. Üks neist filmis toimunut. Teine pealtnägija ütles rootslastele, et tal on hirm nahas.

Politsei kontrollis ühe pealtnägija kõne järel kohe infot linna valvekaameratest ning saatis kohale patrulli. Vägivalaltsejad olid aga juba oma teed läinud.

On teada, et inimesed seal tänavanurgal ei tundnud üksteist. Kuna jalaga löömine jäi kaamera vaateväljast eemale, siis ei saa politsei ametlikult kinnitada füüsilist vägivalda. Praegu tugineb politsei info veel ühe tunnistaja ütlustel.

Politsei alustas menetlust avaliku korra rikkumist käsitleva paragrahvi alusel. Kui keegi nägi seda vahejuhtumit pealt või teab midagi, mis aitaks selle juhtumi osapooli tuvastada, palub politsei sellest teada anda telefonil 730 8688 või e-kirjaga mati.valtna@politsei.ee.

Johan Moritz on Tartus viibinud varem umbes kümnel korral, kõige pikemalt nädal aega. Tartu on talle seni jätnud väga rahuliku linna mulje, kuhu ta kaalus ka kolimist. Teda jahmatanud vahejuhtumi järel ta seda enam kuigi tõsiselt ei plaani.

"Neist olukordadest tuleb rääkida, sest need ei ole kuidagi lubatud ning ebaturvaliselt tunnevad end ka kohalikud," ütleb ta.

Tartu politseijaoskonna juht Veiko Järva ütles, et politsei võttis ühendust ülikooliga selgitamaks, kas tegu võib olla nende tudengiga. Samas tegeleb politsei aktiivselt videosalvestuste täiendava analüüsiga," sõnas politseijuht.

„Juhtumitest, kus keegi inimest verbaalselt või füüsiliselt ründab, tuleb igal juhul politseile viivitamata teada anda,“ soovitas politseijuht.

Jaga
Kommentaarid