Leiud paljastasid, et riigiduuma töötajatest ja nende kaasatud vahemeestest koosnenud „lobiorganisatsioonil“ õnnestus Kremlile meelepäraseid materjale ette sööta Austria, Küprose ja Itaalia rahvasaadikutele ning arvukatele kohalikele poliitikutele Euroopa Liidus. Võrgustik väitis sisedokumentides, et kontrollitavaid poliitikuid on enamikus Euroopa Liidu riikides.

2016. aastal käima lükatud mõjuoperatsiooni eesmärk oli võidelda Venemaale kehtestatud sanktsioonide vastu ning normaliseerida Ida-Ukraina okupatsiooni. Leiud dokumentidest viitasid kahtlastele maksetele Euroopa parem- ja vasakäärmuslikele tipp-poliitikutele, kes hiljem soovitud venemeelsete seisukohtadega ka üles astusid.

Kremli ja Euroopa parteide suhetest arvukaid raamatuid ja uurimistöid avaldanud Ukraina akadeemik Anton Shekhovtsov ütles Ekspressile, et nimetatud materjal on „üks olulisemaid allikaid meie teadmistele selle kohta, kuidas Vene poliitilise sõjamasina teatud harud töötavad“.

Eesti Ekspress avaldas leiud koostöös rahvusvaheliselt auhinnatud ajakirjandusorganisatsiooniga Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Pärast mitmes väljaandes avaldatud artiklit esitas Austria parlamendi opositsioon arupärimised sise- ja rahandusministrile, sest ajakirjanduse avastused viitasid kahtlastele maksetele Austria Vabaduspartei (FPÖ) poliitikutele. Sellistele arupärimistele on poliitikud kohustatud vastama.

Kaks kõnealust FPÖ poliitikut on siiani parlamendi liikmed.

Austria riigikontroll (Rechnungshof) teatas samal ajal, et plaanib avada ametliku uurimise, kui tõstatatud kahtluste kohta tõendeid leiavad.

Artiklit on tsiteerinud ja pühendanud sellele juhtkirju Ukraina, Kreeka, Küprose, Itaalia ja Austria suurimad päevalehed. Ekspressilt on intervjuusid palunud Läti, Saksamaa, Prantsusmaa ja Poola suuremad meediakanalid.

Miljonite lugejatega rahvusvaheline ingliskeelne Ukraina väljaanne Kyiv Independent tõi artikli esile enda uudiskirjas kui nädala ühe olulisema uurimise Ukraina teemadel.

Sotsiaalmeedias on jaganud artiklit maailma tippajakirjanikud ja eksperdid, Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi eksnõunik Juliia Mendel, USA tipp-ajakirjanik Michael Weiss, Rootsi majandusteadlane Anders Åslund jpt.

Kuula ka: EKSPRESSI PODCAST | Kuidas me neli kuud Vene poliitiku häkitud e-mailides sobrasime:

1x
00:00