TABEL | Need 14 kodumaist suitsuliha- ja kalatoodet sisaldasid liiga palju vähiriskiga aineid
(93)Põllumajandus- ja Toiduameti (PTA) värske aruanne näitab, et mullu analüüsiti saasteainete kontrollprogrammi raames 85 kodumaist suitsutatud liha- ja kalatoodet, millest 14 sisaldas üle lubatud piirnormi vähiriskiga saasteainet.

Mullu võeti suitsutatud kala- ja lihatoodetest 85 proovi. 54 kalatootest 5 ja 31 lihatootest 9 sisaldasid piirnormist rohkem saasteainet. Kõige rohkem tervisele ohtlikke polütsüklilisi aromaatseid süsivesinikke ehk PAH-e tuvastati eraviisil valminud suitsutatud kala- ja lihatoodetest. Mõned PAH-id on genotoksilised ja vähkitekitavad. Näiteks ühes kalatootes oli suurim näitaja 63,3 µg/kg (piirnorm 12) ja lihatootes 85,5 µg/kg.