Koalitsioon proovib praegu halbu uudiseid kõigiti vältida. Seega ei kuule me riigi rahaseisu parandamisest just palju. Tähendab – me kuuleme palju ettevalmistavat „jõhkrat“ ja „valusat“ juttu, aga neile sõnadele vastavaid tegusid mitte. Ühtteist aga hakkab paika saama.

Mis juhtus? Koalitsioon on suurte otsuste teel, millest enne EP valimisi rääkida ei taheta. Lühikeses plaanis ehk lisaeelarve vaates tehakse mitmeid väikeseid kärpeid, tulevaste aastate vaates mõeldakse juba tõesti suurtele sammudele.

Mis on teada? Segaduse vältimiseks tuleb eristada kaht rahandusotsuste komplekti. Esiteks lisaeelarve, mis puudutab 2024. aastat, kus on vaja kokku hoida kuskil 175 miljonit eurot, et mahtuda 3% defitsiidi sisse. Teiseks 2025. aasta eelarvet ja sellega koos 2026.-2029. aasta eelarvestrateegiat, kus on vaja teha väga mahukaid otsuseid nii kulude kui tulude poolel.

2024 negatiivne lisaeelarve. Tulusid suurendada ei jõua, jääb vaid kokkuhoid. Ja on väga kiire, enne jaanipäeva peab olema tehtud, et kärbetel selleks aastaks üldse mingi mõju oleks.

Plaanis on: